WAAROM SLAAP EN BEWEGING ONLOSMAKELIJK VERBONDEN ZIJN MET TOP PRESTEREN

Goed slapen en bewegen zijn essentieel om goed te kunnen presteren. Deze onderzoeken tonen aan dat het je scherper maakt.

koala

Wie niet genoeg slaapt, raakt gewend aan moe zijn en mist de energie om naar behoren fysiek en uiteindelijk ook mentaal in te zetten. ‘Slaap en sporten zijn als water en voedsel,’ zegt Edward Laskowski, hoogleraar fysische geneeskunde aan de toonaangevende Amerikaanse Mayo Clinic, ‘beiden zijn essentieel voor je gezondheid en voor het leveren van topprestaties.’

SCHERPER DOOR MEER SLAAP
Niet alleen zijn ze allebei belangrijk, ze zijn ook nog eens onlosmakelijk met elkaar verbonden om een gezonde dosis van beiden binnen te kunnen krijgen. ‘Onderzoek heeft ons geleerd dat regelmatige fysieke beweging noodzakelijk is voor een kwalitatieve goede nachtrust. Slaap je niet goed, dan zul je ook fysiek niet naar behoren kunnen presteren,’ zegt Cheri Mah, slaaponderzoeker aan Stanford University,
Mah is gespecialiseerd in de samenhang tussen slaapuitbreiding en het pieken bij atletische prestaties. Een onderzoek van enkele jaren geleden toonde aan hoe het basketbalteam van Stanford zijn prestaties verbeterde door langer te slapen: tien uur per nacht gedurende vijf tot zeven weken. De basketballers gingen sneller sprinten, ze schoten accurater en hun reactievermogen werd scherper. De spelers gaven bovendien aan dat ze gedurende de wedstrijden en trainingen zowel fysiek als mentaal veel beter in hun vel zaten.

MINSTENS ZEVEN UUR
Van de drie pijlers waar een goede gezondheid op steunt: de juiste voeding, voldoende beweging en slaap, wordt vooral het belang van slaap steeds meer onderkend, met name als het gaat om preventie van ziekten. Indien er door werkdrukte gekozen moet worden tussen eerder gaan slapen of nog even naar de sportschool, wint slaap het volgens Mah: ‘Slaap is fundamenteel. Volwassenen hebben een absoluut minimum van zeven uur goede slaap per nacht nodig. Veel mensen denken dat ze het met minder wel aan kunnen, maar dan presteren ze niet op hun best. Ze raken gewoon gewend aan het moe zijn en denken dat dit de norm is.’

REGELMATIG SPORTEN ALS SLAAPMIDDEL
Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Mental Health and Physical Activity, onderstreept maar weer eens hoezeer beweging de kwaliteit van slaap kan verbeteren. ‘Uit steeds meer onderzoek blijkt dat regelmatig sporten kan dienen als een niet-farmaceutisch alternatief om slaap te verbeteren,’ zegt Brad Cardinal, hoogleraar bewegingsleer aan Oregon State University en een van de auteurs van de studie.

‘Voor ons onderzoek kozen we voor de richtlijnen voor voldoende beweging voor een goede cardiovasculaire gezondheid,’ zegt Cardinal, ‘namelijk tenminste 150 minuten beweging per week.’ Toen de participanten eenmaal aan deze norm voldeden, gaf 65 procent aan dat ze zich minder slaperig voelde gedurende de dag. Daarnaast zei 68 procent ‘s nachts minder last van krampen in hun benen te hebben en had 45 procent overdag minder last van slechte concentratie door vermoeidheid.

Volgens Paul Loprinzi, hoofdauteur van de studie, toonden de bevindingen aan dat de combinatie van ten minste 150 minuten beweging per week leidt tot zowel een goede nachtrust als betere prestaties in bijvoorbeeld werk gedurende de dag. Als fijne bijkomstigheid vermindert het bovendien ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten. ‘Voldoende beweging is noodzakelijk ter preventie van ziekten en zorgt voor een goede nachtrust’, zegt Cardinal. In tegenstelling to Mah vindt hij overigens dat je, wanneer je moe bent, beter kunt doorzetten om nog even te sporten dan vroeger naar bed te gaan. ‘Op de lange termijn verbetert dit je gezondheid en de kwaliteit van je slaap.’

JUIST VOOR OUDERE MANNEN
Ook een recent Canadees onderzoek wijst op de link tussen slaap en beweging. De onderzoekers keken naar de slaapproblemen van oudere mannen er merkten op dat bij hen minder serotonine wordt afgegeven, een neurotransmitter die onder meer invloed heeft op het geheugen, stemming, emotie en slaap. Bij sporten komt serotonine vrij in het brein. Het functioneert aanvankelijk als versneller, maar vervolgens juist als remmer. Hoofdonderzoeker Michel Melancon meent dat meer beweging een goede manier is voor oudere mannen om slaapproblemen te bestrijden.

REORGANISEER SLAAPSCHEMA
Eén ding is zeker: wie consequent minder dan zeven uur per nacht slaapt, doet er goed aan zijn of haar slaapschema eens te gaan reorganiseren om meer tijd vrij te maken voor slaap en beweging. ‘Uiteindelijk heeft iedereen minstens een half uur televisie kijken of internetten dat opgeofferd kan worden’, zegt Cheri Mah.

Bron: Management Team