De kracht van Energy Drives®

Afgelopen week mocht ik wederom ervaren wat een krachtig middel Energy Drives® toch is. Bij één van mijn klanten ging ik in gesprek met een team professionals. De doelstelling was om een goed draaiend, maar nog relatief nieuw team verder te optimaliseren. Om dit te realiseren hebben we ieders drijfveren als uitgangspunt genomen. Wanneer je namelijk inzicht hebt in elkaars drijfveren kun je ook gemakkelijker met elkaar communiceren en resultaat behalen.

spriraal

De vragen die binnen het team leefden waren:
• Hoe kunnen we beter samenwerken als team?
• Welke communicatiestijl past goed bij ons zonder daarbij onze identiteit te verliezen?
• Hoe zorgen we ervoor dat afspraken ook tot concrete acties en resultaat leiden?
• Hoe creëren we vrijheid binnen de bestaande structuren en protocollen van de organisatie?

Ik geloof heilig dat inzicht in drijfveren een goede basis vormt om als individu en team te excelleren. Als mensen vanuit hun drijfveren de juiste keuzes maken en de goede dingen doen, krijgen ze energie. En energieke mensen kunnen ook een goede bijdrage leveren aan het team. De juiste man/vrouw op de juiste plek en vanuit de juiste drijfveren zal boven zichzelf uitstijgen.
Om die reden was mijn voorstel ook om alle teamleden een online test te laten invullen en deze met het gehele team te bespreken. Vanuit het individuele eigen beeld en bedrijfsbeeld konden we dan toewerken naar het teambeeld.
De teamsessie werd een groot succes. Waar bij het begin ieder nog wat afwachtend was werd men gedurende de avond steeds energieker en enthousiaster. Voorbeelden uit de praktijk werden direct gekoppeld aan oplossingen op basis van de drijfveren. Uiteindelijk resulteerde dit in de volgende aangrijpingspunten:

• Een leiderschapsstijl op basis van inspiratie
• Communiceren en samenwerken vanuit teambelang, mensgericht maar ook doelgericht.
• Problemen direct bij de bron aanpakken zonder daarbij het teambelang uit het oog te verliezen, maar ook niet bang zijn om te zeggen waar het op staat.
• Afspraken concretiseren en actiegericht uitvoeren
• Kaders zijn belangrijk maar vrijheid en eigen invulling binnen de eigen werkzaamheden levert energie op.

Het team gaat er de komende periode mee aan de slag en kunnen teruggrijpen op een energieke bijeenkomst waarbij de resultaten van de drijfverentest als goede basis blijven dienen.

Ook als trainer/begeleider van deze teams krijg ik enorm veel energie van dit soort bijeenkomsten. Het maakt mijn werk ook zo leuk en het resultaat is direct zichtbaar.

De komende periode mag ik gelukkig weer diverse individuen en teams begeleiden om inzicht in hun drijfveren te krijgen en zodoende een positieve verandering te realiseren.

Energy Drives® inzicht voor verandering

Remco Larooij